Behandling, Akillesseneforlengelse og gastrocnemiusglidning
Operasjon ved stram leggmuskulatur (spissfot)
Leggmuskulaturen kan av ulike årsaker bli for kort og det kan da være behov for behandling av denne muskulaturen. Et behandlingsalternativ er operasjon.
Det finnes flere behandlingsalternativ for stram leggmuskulatur. En prøver gjerne behandling med tøyinger, ortoser, gips eller medikamenter først. Noen ganger kan det bli behov for operasjon med forlenging av akillessenen eller operasjon med gastrocnemiusglidning.
Henvisning og vurdering
Før
Før operasjonen vil barnet/ungdommen bli undersøkt av en ortoped som kartlegger hvilke utfordringer barnet/ungdommen har i hverdagen og hva årsakene til problemene kan komme av. For flere pasienter er det aktuelt å bli undersøkt og vurdert av et tverrfaglig team sammen med ortopeden. Av og til blir det gjort tilleggsundersøkelser som tredimensjonal ganganalyse.
Når det blir vedtatt at behandlingen blir operasjon, er det viktig at det blir gjort noen forberedelser. Dersom barnet/ungdommen har jevnlig oppfølging i habiliteringstjenesten, vil lokal habiliteringstjeneste/ortopedisk avdeling være med på noen av forberedelsene.
Det kan være lurt å ha forberedt følgende:
- Postoperativ trening med fysioterapeut
- Hjelpemiddel (rullestol med vinkelregulerbare fotstøtter og regulerbar rygg, ståstativ/ståskal og ganghjelpemiddel)
- Ortoser/skinner til etter gipsfjerning
- Transport til og fra skole/barnehage
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse eller utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon eller undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjonen/undersøkelsen, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.
Frem til 2 timer før operasjonen/undersøkelsen kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før.
Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk.
Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
- Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette.
Under
Barnet/ungdommen blir enten operert ved dagkirurgisk avdeling eller ved innleggelse. Hvis barnet/ungdommen blir operert ved dagkirurgisk avdeling reiser barnet/ungdommen hjem noen timer etter operasjonen.
Akilesseneforlenging
Inngrep som blir gjort når begge musklene i leggen er korte (både gastrocnemius og soleus). Det kliniske bildet er da dårlig bevegelse oppover i ankelen (dorsalfleksjon i ankel) både med strekt og bøyd kne.
De fleste pasientar klarer seg med smertestillende ibuprofen og paracetamol etter operasjonen.
Skjematisk framstilling av hvordan inngrepet blir gjennomført:
Gastrocnemiusglidning
Inngrepet blir gjort når bare den lange leggmuskelen er stram (gastrocnemius). Da har pasienten dårlig dorsalfleksjon i ankel på strakt kne, men bedre bevegelse når kneet er bøyd. Kan òg være et alternativ hos pasienter der ei er redd for at de skal tape for myke kraft i frasparket ved en full akillesseneforlenging.
Selve inngrepet kan vanligvis gjøres som dagkirurgisk pasient.
Pasienten blir operert i narkose og inngrepet blir gjennomført enklest ved at pasienten ligger på magen.
Det blir laget et hudsnitt midt bak på tjukkleggen, ca. 5-6 cm. Vi frilegger senebladet til gastrocnemius-muskelen og snitter gjennom hele senen, men lar muskulaturen stå igjen. Den korte leggmuskelen (soleus), gjør vi ikke noe med. Når senebladet er kuttet, presser vi ankelen opp i maksimal dorsalfleksjon, slik at seneendene blir trekt fra hverandre. Senene blir ikke sydd.
Hude blir lukket med tråd som går i oppløsning av seg selv, slik at en slipper å fjerne sting. Ved slutten av inngrepet, blir det lagt en gips der foten blir tøyd opp maksimalt.
De fleste pasienter klarer seg med smertestillende ibuprofen og paracetamol etter operasjonen.
Skjematisk framstilling av hvordan inngrepet blir gjennomført:
Etter
Ved operasjonen får barnet/ungdommen en gips fra tærne og opp til kneet.
Gips fra tærne og opp til kneet.
- Akillesseneforlenging: Gipsen skal være på de første 6 ukene, men etter 3 uker blir det gjort et gipsbytte. Du kan belaste og gå på gipsen fra 12-14 dager etter operasjonen.
- Gastrocmeniusglidning: Gipsen skal være på de første 3-4 ukene. Du kan belaste og gå på gipsen fra 10 dager etter operasjonen. Barnet/ungdommen har gips fram til ortosen er klar.
Aktivitet og belasting
Barnet/ungdommen kan belaste inntil smertegrensen etter 12-14 dager, og det er vanlig at økning av belastning skjer gradvis.Opptrening
Vær oppmerksom
Det er viktig at du tar kontakt med sykehuset ved tegn på infeksjon:- Rødfarge
- Økande smerte og / eller hevelse
- Puss, gul eller grønn væske fra såret
- Feber
- Sykdomsfølelse