HELSENORGE
Nytt om forskning

Ny artikkel: Langvarig stillesitting og blodsukkernivå hos pasienter etter hjerneslag

At langvarig stillesitting ikke er så bra for oss er ikke noen nyhet, men nå har stipendiat og lege Katinka Nordheim Alme med forskerkollegaer fra Norge og Australia nylig publisert en studie om når «langvarig» blir for lenge og hvordan det påvirker blodsukkerverdier hos pasienter med diabetes mellitus.

366 deltagere har vært utstyrt med en databrikke som har vært festet til låret i en hel uke for å registrere aktivitet. Dette gir et langt bedre bilde av faktisk aktivitet enn selvrapportering som har vært vanlig i tidligere studier. Alle deltagerne hadde 4 hele dager med aktivitet registrert, og det viste da et godt bilde av den aktivitet de har gjennomført. Studien viser at hos pasienter med diabetes har de som sittet mye i ro høyere gjennomsnittlig blodsukkerverdi enn de som er mer i bevegelse gjennom dagen. 

Mer enn 1,5 timer stillesitting om gangen ser ut til å være for lenge, men det hjelper å bare reise på seg og bevege seg litt. Forskerne presenterer også den gode nyheten at selv mindre mengder med daglig aktivitet er bra, det må ikke være en tøff treningsøkt. 

Katinka Nordheim Alme

- De som deltar i studien har en gjennomsnittsalder på 70 år og har hatt hjerneslag, så det er viktig å anerkjenne gevinsten av vanlig aktivitet i det daglige også, påpeker Katinka Nordheim Alme.

Nå er de samme forskerne i gang med en oppfølgingsstudie der de ser på hvordan det å sitte mye i ro påvirker immunforsvaret.

Katinkal Nordheim Alme ser frem til å fortsette studien: 

- Vi vet at immunforsvaret har en viktig rolle i utvikling av sykdom og det vi kanskje vil kalle «aldring»: at organene fungerer dårligere med årene. Med alderen øker graden av lavgradig uhensiktsmessig betennelse i kroppen og vet også at trening reduserer tendensen til denne typen uhensiktsmessig betennelse. Vi lurer veldig på hvorfor. Hva er det som er så bra med å bevege seg? Og ikke minst – er det nyttig bare å bevege seg litt, eller må vi springe maraton?

Mer informasjon
Lenker til informasjon om prosjekt og publisert artikkel

Katinka Nordheim Alme og flere av medforfatterne er en del av den geriatriske forskningsgruppen på UiB

Prosjektet er en del av multi senter-studien NorCOAST.

Artikkelen kan leses i fulltekst fra BMJ Open

Referanse: Alme KN, Knapskog A, Næss H, et al. Is long-bout sedentary behaviour associated with long-term glucose levels 3 months after acute ischaemic stroke? A prospective observational cohort study. BMJ Open 2020;10:e037475. doi: 10.1136/bmjopen-2020-037475