Tilrettelegging for synshemmede i Nye Haraldsplass

Hvordan skal vi hjelpe svaksynte å finne fram på Nye Haraldsplass? Leder for Blindeforbundet Hordaland og representant for svaksynte i arbeidet med Nye Haraldsplass, Sølvi Marie Risøy, hadde en strålende idé.

Lampen for synshemmede står på når noen er til stede i sykehusets åpne arbeidsstasjoner.

"Ventesoner med knall oransje sofaer er helt topp! Ingen går med knall oransje klær, så da er det liten fare for at jeg skal sette meg på folk!", sier Sølvi Marie som er svært involvert i arbeidet med tilrettelegging for svaksynte. "For folk som ser dårlig er det viktig med kontraster. Det er veldig bra at dere har valgt hvite senger, og mørkegrått gulv som gir gode kontraster og hjelper oss å orientere oss. At den oransje fargen følger hele etasjen videre er veldig bra, og det er jo nyttig for alle at hver etasje har sin farge". Sølvi Marie er veldig begeistret for banobadene i de nye pasientrommene. Spesielt glad er hun for muligheten for dimming av lys, og såpeholderen i dusjen, som bygger såpass at ikke såpe og shampoflasker klasker i gulvet. En liten detalj som betyr mye når man er pasient. 

Tilstedelampe
Sølvi Maries idé for hvordan vi kan hjelpe personer med dårlig syn å finne fram var enkel og viktig: En lampe ved resepsjoner og åpne arbeidsstasjoner som hjelper svaksynte både å finne fram, og som indikerer om det er folk tilstede. Er lampen på er stasjonen betjent. Er lampen slukket er det ingen som kan hjelpe akkurat der.
Dette kan være nyttig for alle, også seende.  Brukes "lyssignalet" konsekvent på sykehuset kan man unngå irriterte pasienter og pårørende som har ventet på feil sted, folk som går rundt og leter etter noen som kan hjelpe dem, osv.  Du skrur på lampen når du ønsker at folk skal henvende seg til deg, og slår den av når du ikke er der.

Linda Rykkel fulgte opp ideen med tilstedelampen og fikk tak i en enkel og brukervennlig lampe. Hun har også testet ut ulik lysstyrke sammen med resepsjonen, slik at lyset ikke skal være til sjenanse for de som betjener arbeidsstasjonen. Vi innfører tilstedelampen på hele huset etter innflytting, ikke bare i nytt bygg. Dette skal være en manuell løsning og det er derfor valgt en enkel lampe som ikke er koblet til bevegelsessensor eller tidsur. Det skal være bevisstgjørende og enkelt å forstå. I arbeidet med nytt sykehus på Haraldsplass har vi vært opptatt av å inkludere dem vi vet har utfordringer med dagens utforming. Det var derfor et naturlig valg å inkludere Blindeforbundet Hordaland i arbeidet med tilpassing for svaksynte.