Ortopedisk postoperativ informasjon

Du kan IKKE kjøre hjem etter inngrepet. Hent ut smertestillende og bandasje på apoteket på vei hjem fra sykehuset.

Smerter

Det er vanlig å ha noe smerter etter operasjonen. Ta smertestillende regelmessig slik du har fått informasjon om. Dersom du har sterke smerter og smertestillende ikke virker kan du kontakte sykehuset. Ved behov for fornyelse av resept kontaktes fastlege.

Bandasje

Skift bandasje tidligst 48 timer etter operasjonen. Det er kun hvis bandasjen løsner, blir våt eller blod har trukket gjennom bandasjen at du skifter før det har gått 48 timer. Da skal du skifte straks. Gammel bandasje må av før ny legges på. Vask hendene og legg på ny bandasje. Skift deretter bandasjen ved behov, bruk bandasje i 14 dager. Såret skal ikke vaskes. Stripsene skal sitte på til de faller av.

Dusj

Du kan dusje 48 timer etter operasjonen. Vi anbefaler at du bruker vanntett bandasje som holder såret tørt ved dusjing, 10x10cm og 10x15cm. Sjekk at bandasjen er tett og tørr etter dusjing. Dersom den er våt eller har løsnet må den byttes. Etter 14 dager kan du bade hvis såret er grodd og det ikke er tegn til infeksjon.

Operasjonssåret

Følg med på såret ved bandasjeskift. Hvis operasjonsområdet blir rødt, varmt, hovent eller det kommer puss, kan det være tegn til infeksjon. Da er det viktig å kontakte sykehuset. Lege her på sykehuset vil se på såret og vurdere behandling. Hvis du har sting som skal fjernes gjøres det etter 14 dager hos fastlegen din.

Såret bør beskyttes mot sol i 6 mnd. etter operasjon.

Feber 

Det er normalt med litt temperaturstigning de første par dagene etter operasjonen, 37,5-38,5. Dersom temperaturen kommer over 38,5, skal du kontakte sykehuset da dette kan være tegn på infeksjon.

Operasjon i forfot/ ankel har egne retningslinjer for bandasjeskift og bading.

Gips

Legg merke til symptomer på for stram gips som, økende smerte, kuldefornemmelse, hevelse, misfarging av fingre/tær eller prikking i fingre/tær. Ved nevnte symptomer kontaktes lege. For å unngå hevelse i arm/ fot hold den høyt, helst over hjertehøyde.

Hevelse/blåmerker

Det er normalt at det er noe hevelse/ og misfarging i operert arm/ben etter operasjonen på grunn av økt væske og blodansamling. Det vil gradvis forsvinne.

Blodpropp

Tegn på blodpropp kan være smerte, hevelse og rødme i tykklegg.

Ubehag etter narkose/bedøvelse. Kvalme og oppkast kan forekomme, både på grunn av smerte og bedøvelsen du har hatt. Litt svimmelhet er også vanlig

Oppfølging

Du vil motta en sms fra sykehuset kl 08.00 dagen etter operasjonen. Trykk på linken i meldingen for å svare på spørreskjema om hvordan du har det etter operasjonen. Skjema må besvares innen kl 12.00 samme dag.

Ta kontakt med sykehuset dersom det er noe du tror er galt eller er usikker på.

Tlf. 55 97 85 00

 

Sist oppdatert 19.06.2024