Kirurgisk klinikk

Urinveiskateter og hjemmebehandling

Hva er et kateter?

Et kateter er en tuynn dreneringsslange som legges inn i blæren via urinrøret.  En liten Vannballong som sitter på kateterets spiss holder kateteret på plass i blæren.  Urin fra blæren føres via kateteret til en pose som festets på benet.  hensikten med kateteret er å tømme blæren fullstendig for urin.  

Et kateter er en tynn dreneringsslange som legges inn i blæren via urinrøret. En liten vannballong som sitter på kateterets spiss holder kateteret på plass i blæren. Urin fra blæren føres via kateteret til en pose som festes på benet. Hensikten med kateteret er å tømme blæren fullstendig for urin.

 

 

Det er viktig at du følger disse rådene for god hygiene og stell av kateteret, slik at bakterieveksten blir minst mulig, og at urinveiene ikke skades.

Innledning

 

Henvisning og vurdering

Før

Vask hendene før og etter berøring av urinrørsåpningen, kateteret eller poseventilen. Å vaske hendene er et av de
viktigste forebyggende tiltakene mot urinveisinfeksjon.

Underlivet bør vaskes med mild såpe og lunkent vann morgen og kveld. Du kan gjerne dusje, men vi anbefaler ikke karbad. Vask kateteret rent med lunket vann dersom det er slim eller skorpedannelser på det.

Menn

Trekk forhuden tilbake.
Vask kateter, penishode og forhud. Tørk forsiktig og trekk forhuden
fram mot penishodet igjen.

Kvinner

Skill kjønnsleppene fra hverandre. Vask urinrørsåpningen
og kateteret. Vask forfra og bakover mot endetarmen. Tørk forsiktig.

Under

 

Feste av kateteret

Det er viktig å feste kateteret slik at det ikke blir klemt eller strukket. Du kan bruke tape eller plaster til å feste slangen slik at den vender på skrå opp mot magen/hoftekammen i en U-form. Menn fester kateteret på skrå oppover mot magen. Kvinner fester det på skrå mot hoften (se illustrasjon). Pass på at du ikke fester det for stramt.

 

 

Urinkateter - mann
Illustrasjon: Provinsen © Sykehuset Østfold
Urinkateter - kvinne    Illustrasjon: Provinsen © Sykehuset Østfold

 

 

 

 

Urinkateter - liggende
Illustrasjon: Provinsen © Sykehuset Østfold

 

Posen skal alltid henge under blærenivå, slik at urinen får renne fritt. Når du sitter, står
eller går kan den festes til lår eller legg med et elastisk bånd. Det finnes også andre løsninger, som for eksempel en lomme til å legge posen i, som tres på benet som en strømpe. Når du ligger, bør den henge under sengen eller sofaen i et stativ, eller ligge i en ren bøtte.

Sjekk flere ganger daglig at slangen ikke er i klem. Urinposen tømmes ved behov ved å åpne ventilen. Husk å stenge den etterpå, og tørk av urindråpene på ventilen med et papir.

Bytte av urinpose

Hvis du skal ha kateter mindre enn 14 dager, anbefaler vi deg ikke å bytte pose. Hvis det er nødvendig, kan du feste en nattpose til urinposens tappekran.
Skal du ha kateter lenger enn 14 dager, anbefaler vi deg å bytte pose en gang i uken, hvis ikke du har fått annen informasjon. Du kan bruke dagpose og nattpose.

Utstyr

Du får blå resept på utstyr, som for eksempel pose, festestativ og strømpe. Du behøver ikke kjøpe dette hvis du ikke har behov for det. Du får god veiledning på apoteket.

Drikke

Når du har kateter kan det bli litt grums i urinen. Derfor bør du drikke godt, cirka 8 glass i døgnet (2 liter), hvis ikke legen har gitt deg en annen beskjed. Drikk det du har lyst på, men ta gjerne et ekstra glass vann i tillegg.

Etter

Hvis det oppstår problemer du ikke kan håndtere selv, kan du søke hjelp hos fastlegen din eller legevakten. Eksempler  på slike problemer kan være at kateteret går tett og må skylles, eller at kateteret faller ut.  

Infeksjoner : Dersom du blir slapp og får feber må du kontakte fastlege eller legevakt for å få undersøkt urinen for bakterier.

Blærekramper:  Det er ikke uvanlig å oppleve kramper i blæren når en har kateter.  Blærekramper kan kjennes ut som vannlatingstrang, avføringstrang , smerter eller ved at urin renner langs utsiden av kateteret. Dette er helt ufarlig , men kan oppleves ubehagelig.  Kontroller at kateteret ikke er avklemt eller at posen ikke er full.  Ta kontakt med fastlegen dersom dette blir for plagsomt .

Blod i urinen: Dette er ikke unormalt, og er som oftest forbigående.  Drikk rikelig (ca 2 liter/dag) for å skylle ut blod og unngå at kateteret går tett.  Dersom urinen blir mørkerød med klumper, skal du kontakte hjemmesykepleier, fastlege eller legevakt.    

 

Skifte til nytt kateter.

Skifte av selve kateteret avtales individuelt, som regel hver 3.mnd.  Fjerning av kateteret er en oppgave for helsepersonell.  Avtal med hjemmesykepleien, fastlege eller sykehuset.

 

 

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Parkering

Parkeringsanlegg på Haraldsplass

Parkeringsanlegget har en kapasitet på 347 plasser i et moderne og praktisk anlegg der alle skal være sikret plass når de trenger det. Max høyde i parkeringsanlegget er 2,10 m.
 

Vi har nylig åpnet nytt sykehusbygg, og det er nå direkte oppgang fra P-anlegget til sykehuset.

For pasienter med bevegelsesutfordringer finnes det et fåtall plasser tilgjengelig i sykehusets bakgård. Timeavtale og parkeringsbillett må legges i bilens vindu.

Har du tillatelse for parkering på handikap plasser, følg skilting for «HC-parkering» på området.

Av- og påstigning

Kjør veien langs Møllendalselven opp til ny hovedinngang der det er av- og påstigning.

Allmenn parkering

Sving inn i P-anlegget, avkjørsel til høyre før nytt sykehusbygg.
All parkering skal foregå i parkeringshallen, både ansatte, pasienter og besøkende.

Handikap parkering

Handikap parkeringsplassene er godt skiltet og er tilrettelagt utendørs og i P-hall, nær innganger til sykehuset. Følg skilt til plassene. Husk handikap parkeringsbevis i vinduet. Handikap parkering er gratis.

EL biler (ladbare kjøretøy)

Plassene er godt skiltet i første P-hallen du kommer til. 10 Amp kontakt er tilgjengelig. Det er totalt 35 plasser for ladbare kjøretøy i P-hallen. Ansatte, pasienter og pårørende kan benytte disse plassene.

Dersom du ikke trenger å lade bilen så kan du parkere hvor som helst ellers i anlegget. Vi gjør oppmerksom på at det er innført gebyr (bot) for de som står på el-bil plasser i Haraldsplass parkeringsanlegg uten tilplugget ladekabel. Dette gjør vi for at vi skal sikre at flest mulig av de som trenger å lade faktisk får en mulighet til å få ladet el bilen sin. Takk for at du tar hensyn til andre el-biler som trenger lading.

Reserverte plasser utendørs

Det vil være noen reserverte plasser utendørs for ambulanse, taxi, HC, tjenestebiler og ansatte med eget kort. Ulovlig parkering på medfører kontrollavgift på 650 kr og fare for borttauing for bileiers regning.
Betaling i P-anlegg.

Du kan betale med bankkort og kontant ved automat i parkeringshall A ved trappen, eller dra bankkort ved inn og utkjøring. Ansatte som forhåndbetaler P-plasser har egne kort som scannes ved inn og utkjøring. Priser står oppslått ved parkeringsautomat.

Inn og ut av P-anlegget på nattestid

Porter og dører holdes lukket kl 2300 - 0600. Om natten åpner kjøreporten automatisk når du kjører bilen inn mot porten (både innen- og utenfra). Dør for gående åpnes ved trykk på knappen ved innside dør. Kommer du fra utsiden og skal hente bilen, taster du inn nummeret som står på parkeringsbilletten (6 siffer) eller de 4 siste sifrene på bankkortet du brukte på vei inn. Dersom dette ikke fungerer, trykk på knappen for kontakt med betjening, så får du hjelp døgnet rundt!

Pasientrettigheter/reiserefusjon

Noen pasienter har rett på å få dekket bruk av bil for å komme seg til behandling. Informasjon om refusjon av reiseutgifter får du på: pasientreiser.no eller ring 05515.

Priser parkering

 • Kl 08:00 - 17:00 kr 12 per påbegynte 20. minutt - maks 150 kr per døgn
 • Kl 17:00 - 21:00 kr 12 per påbegynte 30. minutt
 • Kl 21:00 - 08:00 kr 8 per påbegynte time, maks kr 50 per natt

Betalingskort og kontanter kan brukes i betalingsautomat. Betalingskort kan benyttes i bom ved innkjøring/utkjøring.

Langtidspasienter og parkering

Ved innleggelser i 7 dager eller mer kan pasient/pårørende kjøpe ukes P-kort til kr 350 pr uke. Avdelingen der pasient er innlagt, må gi attestasjon på eget skjema.

 

 
 

Transport

​​Det er flere offentlige transportalternativer for å komme seg til Haraldsplass Diakonale Sykehus.

Her kan du lese mer.​

Praktisk informasjon

Apotek

 

Nærmeste apotek til Haraldsplass Diakonale Sykehus er Apotek1 Ulriksdal.      
 

 

Adresse: Ulriksdal 2, 5009 Bergen.

Gratis parkering i 30 minutter.  Begrenset antall plasser.

Finn Apotek 1 Ulriksdal på kartet (ekstern lenke).

Telefon: 55207240 
Telefaks: 55207241 
E-post: apotek1.ulriksdalen@apotek1.no

Besøk apotekets hjemmeside her (ekstern lenke).​

Besøkstider og telefontider

​Besøkstider

For å redusere smittefare i sykehuset oppfordrer vi alle til å tenke over om besøket kan vente til pasienten er utskrevet fra sykehuset.

Ved behov er det kun nærmeste pårørende, 1-2 personer, som kan besøke pasienter i denne perioden. Alle besøk skal avtales med aktuell avdeling i forkant av besøket.

Besøkstid ved sykehuset er mellom 17.00 og 20.00, alle ukedager. Pasienter kan også ta i mot besøk i sykehusets fellesrom utenom visittidene.

Barn er velkommen sammen med voksne. Personer med feber, forkjølelse eller andre infeksjoner bør ikke besøke innlagte pasienter. Ved tvil kan personalet rådspørres.

For enkelte avdelinger gjelder egne besøksregler.

Dersom pårørende har noe de skal levere til inneliggende pasienter, må dette leveres før kl 21:00.

Telefontider

Resepsjonen er åpen mellom 06:30 og 21:00 på hverdager, og mellom 07:00 og 21:00 på lørdag og søndag / helligdager.

Internett

Pasienter og besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

​Tilgang til gjestenettet på sykehuset

 • Koble til nettverket "gjest.ihelse.net".

 • Åpne nettleseren din (Safari, Chrome, Firefox, Internet Explorer etc.) for å få opp påloggingssiden.

Slik kobler du deg på som ny bruker

 • Velg «registrer deg».

 • Les gjennom vilkårene og godkjenn.

 • Skriv inn mobilnummeret du ønsker påloggingsinformasjon sendt til og opprett konto. 

 • Du vil motta en SMS og blir automatisk sendt til påloggingssiden. Her kan du logge inn med ditt brukernavn og passord.

 • Tilgangen du får til internett varer i 24 dager. Etter det må du be om nytt brukernavn og passord. 

For eksisterende bruker (siste 24 dager)

 • Se tekstmelding du har fått med brukernavn og passord

 • Skriv inn brukernavn og passord og trykk send inn

Årsaken til at du må logge inn er krav til sikkerhet i sykehusnettverket.

Sykehuset benytter samme type løsning som flyplasser og hotell.

Kiosk, kantine og mattilbud

​​Pasienter og pårørende er hjertelig velkomne til å bruke kantinen i 7. etasje. Sykehuset har også Narvesen kiosk i plan U2 i nybygget, der du kan få kjøpt noe mat, i tillegg til vanlige kioskvarer, blomster og kort.

​Åpningstider, kantine: 
Mandag-fredag: 08:00-14:30 
Lørdag og søndag: stengt.

Åpningstider, kiosk: 
Mandag-fredag: 07:00-21:00
Lørdag og søndag: 08:00-20:00

Dagligvarebutikk i nærområdet:

Rema1000 Haukelandsveien (ekstern lenke).

Ca. 5 minutters gange fra sykehusets hovedinngang.

Mandag-fredag: 07:00-22:00

Lørdag: 08:00-20:00

Søndag: Stengt

Prestetjenester

​​​​​​​​Vi ønsker å møte den enkelte med respekt. Som sykehusprester har vi bred erfaring og høy kompetanse i å samtale med mennesker i ulike livssituasjoner.

Her kan du lese mer om prestetjenester.​

Fant du det du lette etter?