Ny studie om fettlever – mulighet for deltakelse

Fettlever har blitt et økende folkehelseproblem de siste tiårene, særlig i takt med økt forekomst av overvekt og diabetes. Tilstanden oppstår når fett samler seg i leveren. Nå søker vi deltakere til en studie som skal gi økt kunnskap om sykdomsaktivitet og bidra til økt kunnskap som grunnlag for utvikling av behandling.

Publisert 25.02.2025
Sist oppdatert 04.03.2025
En gruppe kvinner i hvite laboratoriefrakker
Forskningsgruppe ved Haraldsplass er i gang med en ny studie som har som mål å undersøke biomarkører knyttet til sykdomsforløp og behandlingsmuligheter for MASLD.

Tidligere ble fettlever hovedsakelig assosiert med alkoholforbruk, men vi vet nå at tilstanden også kan oppstå uavhengig av alkohol og er knyttet til metabolske faktorer som overvekt, diabetes type 2, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Derfor har tilstanden fått en ny betegnelse: metabolsk dysfunksjon-assosiert steatotisk leversykdom (MASLD).

Omtrent en tredjedel av den norske befolkningen har MASLD. Mange merker ingen symptomer, og tilstanden oppdages ofte tilfeldig ved CT- eller ultralydundersøkelser. Ofte er den viktigste konsekvensen av tilstanden at man har økt risiko for diabetes og hjerte-karsykdom. Hos noen kan fettlever imidlertid over tid utvikle seg til alvorlig leversykdom, som skrumplever. Per dags dato finnes det ingen godkjent medikamentell behandling for MASLD i Norge.

Den gode nyheten er at fettlever i prinsippet er en reversibel tilstand – vektnedgang kan redusere fettsamlingen i leveren. Men langvarig opphopning av fett og betennelse kan føre til fibrose (arrvev), som ikke kan reverseres. Derfor er tidlig identifisering og forebygging avgjørende for å unngå alvorlige komplikasjoner.

Ny forskning for å identifisere biomarkører 

En ny studie ved Haraldsplass har som mål å undersøke biomarkører knyttet til sykdomsforløp og behandlingsmuligheter for MASLD. Studien er en tverrsnittstudie, noe som betyr at deltakerne kun trenger å møte opp én gang.

Forskerne vil analysere ulike markører relatert til betennelse, arrdannelse i leveren (fibrose), immunrespons og tarmflora hos personer med fettlever. Disse funnene vil deretter sammenlignes med markører hos personer med andre leversykdommer for å gi økt innsikt i sykdomsmekanismer og mulige behandlingsstrategier.

Hvem kan delta?

Studien inkluderer voksne personer med fettlever, og de første deltakerne er allerede med. Følgende kriterier gjelder for deltakelse:

Du kan delta hvis du:

  • Har fått påvist fettlever ved en billedundersøkelse som ultralyd, CT eller MR.
  • Har fedme (KMI >30 kg/m²) og/eller type 2-diabetes. Personer i denne gruppen kan få sjekket leveren med ultralyd og delta dersom fettlever påvises.

Du kan ikke delta hvis du:

  • Har en annen leversykdom.
  • Har et høyt alkoholforbruk (over 12 enheter per uke for menn og 6 for kvinner).
  • Bruker immundempende medisiner siste tre måneder.

Hva innebærer deltakelse? 

Deltakerne møter opp én gang og gjennomgår følgende undersøkelser:

  1. Klinisk legeundersøkelse – inkludert måling av leverstivhet for å vurdere fibrosegrad.
  2. Samtale med forskningssykepleier – med måling av vekt og blodtrykk.
  3. Prøvetaking til forskningsbiobank – blod-, urin- og avføringsprøver samles inn for videre analyse.
  4. Utfylling av spørreskjema – om kosthold, fysisk aktivitet, symptomer og livskvalitet. Skjemaene kan fylles ut hjemme.
  5. Veiledning og oppfølgingsplan – råd om videre oppfølging hos fastlege eller spesialisthelsetjenesten ved behov.

Hvordan melde seg på? 

Studien har løpende inkludering fra februar 2025 og ut året, med mål om 100 deltakere. Studien er et samarbeid mellom leger, forskningssykepleiere og bioingeniører og deler av studievisitten vil foregå på HDS forskningspoliklinikk.

 Slik kan du melde deg på:

  • Via henvisning fra fastlege eller behandlende lege.
  • Ved å ta direkte kontakt med sykehuset (se kontaktinformasjon nedenfor).

Vil du vite mer eller vurderer du å delta?

Ta gjerne kontakt for mer informasjon og veiledning!

Studiesykepleier Karen Rønneberg:

Telefon: 46 83 47 59

E-post: karen.ronneberg@haraldsplass.no