Forskningsmidler til Haraldsplass
Denne uken mottok tre forskere på Haraldsplass forskerstipend. Disse tildelingene er oppnådd i sterk konkurranse med andre fagmiljø, og er viktige bidrag for å fortsette sykehusets satsning på forskning.
Biomarkers for predicting clinical trajectories in dementia and precision medicine
Liv Torill Møen, geriater ved Haraldsplass diakonale sykehus, har mottatt stipend for å forske på demens – en kompleks sykdom som påvirker mennesker svært ulikt. Gjennom forskningen ønsker hun å bidra til bedre forståelse av sykdommen og dens variasjoner.
Det finnes nye blodprøver som kan gi nyttige svar (eks. p-tau217, NfL og BD-tau). Disse prøvene kan gjøre det lettere å forutsi hvordan sykdommen vil utvikle seg og gi mer presise diagnoser. Møens prosjekt skal undersøke hvor godt disse prøvene fungerer i praksis og om de kan brukes til å tilpasse behandlingen til hver enkelt pasient.
I prosjektet skal forskerne bruke data som allerede er samlet inn fra flere store studier, som Demvest, DDI og STRAT-COG. Prosjektet er et samarbeid mellom Haraldsplass diakonale sykehus og forskningssenteret NeuroSysmed.
Liv Torill Møen mottar doktorgradsstipend fra Helse Vest for å fortsette sin forskning på demens.
Helhetlig og persontilpasset utredning, behandling og oppfølging av tykktarmskreft
En stor andel av pasientene som behandles for tarmkreft, er eldre og har ofte andre tilleggssykdommer som må tas hensyn til under behandlingen. I dette prosjektet skal Kristin Bentung Lygre videreutvikle en modell for geriatrisk forhåndsvurdering. Modellen kombineres med avanserte biomarkører for å gi en mer presis risikovurdering både før og etter kirurgi. Målet er å utvikle bedre og mer tilpassede behandlingsregimer for hver enkelt pasient.
Kristin Bentung Lygre mottar postdoktorstipend fra Helse Vest for å fortsette sin forskning på tarmkreft.
Forstå demenssykdom - bedre diagnostikk for mer korrekt diagnose
I tillegg til midler fra Helse Vest, har Katinka Nordheim Alme, geriater og forsker, mottatt midler fra Nasjonalforeningen for folkehelse.
I sitt prosjekt skal hun bruke et nytt panel av biomarkører som ikke tidligere er brukt på personer med demens. Målet er å få bedre forståelse av hva som skjer i kroppen ved demens og å kunne dele pasientene inn i grupper for mer målrettet behandling.
Demens utvikler seg forskjellig hos hver person, og det er vanskelig å forutsi hvordan sykdommen vil utvikle seg på lang sikt. Bedre innsikt i sykdommen kan føre til bedre behandling og nye muligheter for å hjelpe pasientene.
Alme er en del av sykehusets forskningsgruppe på demens, som samarbeider med NeuroSysmed.
Katinka Nordheim Alme mottar postdoktorstipend for å fortsette sin forskning på demens.
Vi i gratulerer alle tre med tildeling av midler!