Lavere stråledoser med ny CT

Haraldsplass Diakonale Sykehus har investert i ny CT for raskere undersøkelser med lavere stråledoser for pasientene.

Ingrid Færøyvik
Publisert 19.07.2016
Sist oppdatert 27.09.2016
Pasient gjennom ny CT. foto

​Revolution CT er den første i sitt slag i Norge, og i snitt regner sykehuset med en halvering av stråledosen for mange av bilde typene, og noen prosedyrer vil reduseres med inntil 70 prosent. 

  • Ved dynamiske undersøkelser av hjerne og lever vil stråledosen ligge på en tredjedel i forhold til sykehusets gamle system, sier avdelingsleder Åshild Sønsteby. 

Den nye maskinen har bedre bildekvalitet og tar bilder raskere, som betyr at pasienten ligger kortere tid i maskinen. Med raskere undersøkelsestid kan sykehuset utrede flere pasienter, som kan ha positiv innvirkning på ventetid.

Et par menn i hvite skjorter
 

Radiograf Kjell Feilstavet ordHornæs og radiolog Christoph Feilstavet ordSchleer er fornøyde med ny CT-maskin.

Første pasient til å prøve ut ny CT, Dan Åke Eriksson, reiste ens ærend fra et opphold i Nederland for å få unnagjort undersøkelse av en kneskade.

  • Det er litt gøy å være førstemann til å prøve dette, og jeg opplevde denne undersøkelsen som både rask og smidig, sier Eriksson.​

_MG_9760-Første pasient i ny CT Dan Åke Eriksson.JPG

Drop-in undersøkelser

I arbeidet med å styrke tilbudet til pasientene, kjører sykehuset i dag drop-in timer for CT-undersøkelser som en prøveordning med fire legekontor.

Om CT

En CT (computer tomograf) er en maskin som benytter røntgen for å ta bilder og hjelper med å diagnostisere forskjellige sykdommer og skader. Det tas bilder av kroppen fra mange vinkler, og en datamaskin samler så disse til et avansert røntgenbilde. Datamaskinen lager snittbilder som kan studeres nærmere, og moderne maskiner kan også lage tre- og firedimensjonale bilder.​