Datafangst av NEWS2:
Styrker pasientsikkerheten og frigjør tid
Helsepersonell måler jevnlig ulike parametere som sier noe om pasienters tilstand, men manuell registrering kan føre til forsinkelser og feilregistrering. Nå er prosessen digitalisert – noe som gir informasjon i sanntid, økt sikkerhet og mer tid til pasientene.

Helsepersonell på sengeavdelinger gjennomfører daglig målinger på pasienter for å overvåke deres kliniske tilstand. Dette inkluderer respirasjonsfrekvens, oksygenmetning, blodtrykk, puls, bevissthetsnivå og temperatur. Basert på resultatene beregnes en NEWS2-score. Scoren kan tidlig varsle om mulig klinisk forverring.
Tradisjonelt har parameterne blitt notert på papir før de registreres i pasientens journal på PC. Dette kan ta alt fra minutter til over en time. I høst piloterte Haraldsplass en løsning som gjør at parameterne og NEWS2-score sendes direkte inn i journalen. Dette forenkler arbeidsflyten, styrker pasientsikkerheten og frigjør verdifull tid for helsepersonell.
Hva er NEWS2?
NEWS2 (National Early Warning Score 2) er et skåringssystem brukt i helsevesenet for å identifisere og overvåke pasienters kliniske tilstand. Det er en oppdatert versjon av det opprinnelige NEWS-systemet og brukes spesielt i akuttmottak og sykehusavdelinger for å oppdage forverring av pasientens tilstand tidlig.
Hvordan fungerer NEWS2?
Systemet baserer seg på seks fysiologiske parametere:
- Respirasjonsfrekvens
- Oksygenmetning (SpO₂)
- Blodtrykk (systolisk)
- Puls
- Bevissthetsnivå (ACVPU-skalaen)
- Temperatur
Hver parameter gis en skår fra 0 til 3, avhengig av hvor langt verdien avviker fra normalen. Summen av disse skårene gir en total NEWS2-score, som brukes til å avgjøre hvor hyppig pasienten bør overvåkes og om det kreves medisinsk intervensjon.
Tolkning av NEWS2-score:
- 0 poeng: Lav risiko → Rutinemessig observasjon
- 1- poeng: Lav risiko → Økt rutinemessig observasjon
- 3 poeng i ett parameter: Lav til middels risiko → Økt overvåking, vurdering av lege
- 5-6 poeng: Moderat risiko → Økt overvåking, vurdering av lege
- 7+ poeng: Høy risiko → Akutt respons, intensiv vurdering
Bruk av NEWS2 bidrar til bedre pasientsikkerhet ved tidlig identifikasjon av klinisk forverring, noe som kan forhindre alvorlige komplikasjoner og forbedre behandlingsresultater.
Syv sett med målinger på papirlapp i lommen
Den nye funksjonaliteten fungerer slik at sykepleier registrerer og måler de ulike parameterne inn i monitor ved pasientens seng. Sykepleier sender målingene direkte fra monitor inn i pasientens journal sammen med en automatisk kalkulert NEWS2-score.
– Jeg er genuint positiv til dette. Det er tidsbesparende og enkelt. Jeg trodde det skulle bli stressende å teste ut noe nytt, men det gikk overraskende raskt å komme inn i det, forteller Marthe Rivenes Antun, sykepleier ved kirurgisk-ortopedisk sengeavdeling.
Hun deler at det ikke er uvanlig å ha opptil syv sett med NEWS-målinger notert på en papirlapp i løpet av en arbeidsdag. Selv om dette som regel går greit, kan det skape utfordringer, særlig når pasienter bytter rom.
– Ofte er det så travelt at jeg ikke rekker å legge inn målingene før etter lunsj. Nå går alt automatisk, slik at aktuelle sykepleiere og leger har tilgang til målingene umiddelbart. Jeg er veldig glad for at dette har kommet!
Reduserer risiko for feilregistrering
Funksjonaliteten har vært etterspurt lenge. Assisterende avdelingsledere Gabriele Brunner og Grete Tverberg Fyllingen håper dette betyr slutten for papirlapper i arbeidsflyten.
– I snitt har vi målt at det tar cirka 45 minutter fra målingene blir tatt til de faktisk registreres i pasientens journal. Dette er for lang tid. Med denne løsningen slipper sykepleierne å logge seg inn på en PC for å føre dem inn, sier Gabriele Brunner.
– Ikke minst forenkler det arbeidet under previsitt og legevisitt, også når vi skal dele ut medisiner til for eksempel til pasienter som står på blodtrykksmedisin. Der er resultater fra blodtrykksmåling essensielt å ta med i betraktingen, legger hun til.
Et annet viktig aspekt ved den nye funksjonaliteten er at den bidrar til økt pasientsikkerhet. Risikoen for feilregistreringer reduseres betraktelig når målingene går direkte fra monitor til pasientjournalen.
– Dette er en utrolig positiv utvikling. Så lenge teknologien fungerer som den skal, er dette langt sikrere for alle parter, sier Grete Tverberg Fyllingen.

Satser på teknologi
Teknologi er et strategisk virkemiddel sykehuset aktivt tar i bruk for å styrke pasientsikkerheten og frigjøre mer tid til pasientbehandling. Siden 2018 har Haraldsplass planlagt innføringen av denne funksjonaliteten.
– Vi vet at behovet for helsetjenester vil øke i takt med en aldrende befolkning, samtidig som ressursene blir knappere. Skal vi sikre et bærekraftig helsevesen, må vi jobbe smartere – og her spiller teknologi en nøkkelrolle, sier Kjerstin Fyllingen, administrerende direktør.
Den nye integrasjonen er testet ut på to sengeavdelinger. Før den kan implementeres i resten av sykehuset, gjenstår tekniske justeringer for å gjøre løsningen mer brukervennlig og oversiktlig.
– Det tar tid å innføre ny teknologi i sykehus, men den nye funksjonaliteten markerer likevel et viktig skritt mot digitalisering av manuelle arbeidsprosesser.
– Det handler ikke bare om pasientsikkerhet, men også om å gi helsepersonell mer tid til det som virkelig betyr noe – pasientene.