Utdanningsprisen til geriatere ved Haraldsplass

The Bergen Geriatric research group mottok i går utdanningsprisen for å ha løftet geriatrifaget i medisinerutdanningen. Store deler av undervisningen har foregått på Haraldsplass.

Publisert 02.02.2023
En gruppe kvinner som holder blomster
Hilde Brit Christiansen frå Helse Vest RHF (t.v.) og prisvinnerne Anette Hylen Ranhoff, Marit Stordal Bakken, Elisabeth Skaar, Susanne M. Hernes, Katinka Nordheim Alme. (Foto: Rebekka Ljosland)

Samarbeidsorganet for utdanning i Helse Vest deler årlig ut utdanningsprisen til personer eller fagmiljøer for fremragende arbeid med utdanningskvalitet og/eller læringsmiljø. I år gikk prisen til geriatrigruppen som har sterk tilknytning til Haraldsplass Diakonale sykehus.

 Jeg er utrolig glad for at vi har fått denne prisen. Kjenner på en særlig stolthet over det mine kolleger i undervisningsgruppen i geriatri har gjort. De har vært entusiastiske for faget geriatri og innovative når det gjelder undervisningsmetoder, forteller Anette Hylen Ranhoff.

Siden 2009 har hun ledet geriatrigruppen innen forskning og undervisning. Målsetningen har vært å utvikle og bedre undervisningen i geriatri for medisinerstudenter.

​ Det er lagt ned en stor innsats fra hver enkelt i undervisningsgruppen. Vi har begrensede ressurser i form av stillinger fra universitetet, men takket være støtten fra Kavilfondet og Haraldsplass sykehus i satsing på Kavli forskningssenter for geriatri og demens, kunne vi "gjøre gull av gråstein".

Et fagområde i vekst

Geriatrigruppen består av geriatere med tilknytning til både Universitetet i Bergen og Haraldsplass Diakonale sykehus og Haukeland Universitetssykehus. 

 Geriatrimiljøet i Bergen er et lite miljø og geriatri er et relativt nytt fag. Det er derfor spesielt hyggelig å få denne anerkjennelsen, forteller Katinka Alme, lege på Haraldsplass.

Hun underviser medisinerstudenter i geriatri og vant i fjor en pris for beste foreleser på studiet. Fagområdet er i stor vekst og vil få økende betydning fremover, med en større andel eldre og multisyke pasienter i primær- og sekundærtjenesten.

 Vi har fått mye positiv tilbakemelding fra studentene over flere år på undervisningen de får, så vi er ganske sikre på at den er vel fortjent. Bakgrunnen for de gode skussmålene er grundig og systematisk arbeid, ledet av Professor i geriatri ved UiB, Anette Hylen Ranhoff.

328919771_8666556380052147_5909199660534871521_n.jpg

Ida Sangnes, forskningskoordinator ved Haraldsplass Diakonale sykehus, er imponert over den innsatsen geriatrigruppen har gjort siden oppstart i 2009. (Foto: Frida Urheim)


Nytenkende undervisningsmetoder

Haraldsplass Diakonale sykehus har i flere tiår satset på geriatri og har hatt sin egen geriatriske avdeling siden slutten av 80-tallet. Mye av undervisningen til geriatrigruppen har foregått ved sykehuset.

 De har vært veldig nytenkende og tenkt kreativt i måten de har undervist på. De har blant annet brukt simulering og simuleringsøvelser og gjennomført god undervisning over nett under pandemien, forteller forskningskoordinator Ida Sangnes. 

Hun er svært stolt over det geriatrigruppen har fått til så langt. 

  Fellesnevneren er at de brenner veldig for geriatrifaget og gjør en iherdig innsats for å styrke fagområdet.​