Legemiddelpoliklinikk for eldre

Økende alders- og sykdomsforandringer kan medføre behov for justeringer av legemidlene dine. Din legemiddelliste bør «skreddersys» til deg og din aktuelle helsetilstand, slik at den gir best mulig effekt og minst mulig risiko for bivirkninger, uheldige kombinasjoner og andre legemiddelrelaterte problemer.

Før

Før du kommer til oss ber vi deg lage og ta med en oversikt over: 

  • hvilke medisiner du tar og hvorfor du tar dem – noter gjerne hvilke medisiner du selv ønsker å endre på og hvorfor 
  • om du får hjelp til å ta riktig mengde medisin eller om du styrer dette selv 

Vi ber deg også tenke igjennom:  

  • hva du drikker og spiser på en vanlig dag 
  • hvor fysisk aktiv du er, går tur, trimmer, trener styrke og så videre  
  • hvordan du har det med søvn, hvile og aktivitet som engasjerer tankevirksomheten din 

Vi anbefaler at du tar med en pårørende til timen. Dette er ekstra viktig dersom du har redusert hukommelse, kjent demenssykdom eller av andre årsaker har problemer med å holde oversikt over egen medisinbruk.   

Under

I legemiddelpoliklinikken jobber vi tverrfaglig, og du vil møte flere ulike helsepersonell. Din sykehistorie blir grundig gjennomgått av en lege som er spesialist i eldres sykdommer (geriatri). En sykepleier vil veie deg, ta EKG (elektrokardiogram, en hjerteundersøkelse)), samt gjøre noen enkle tester av fysisk funksjon og din hukommelse.

Klinisk farmasøyt og lege går systematisk gjennom medisinlisten din, og diskuterer den med deg. Resultatet kan bli at vi enes om å justere doser, avslutter eller legger til behandling. Enkelte ganger vil vi gi råd om kosthold og fysisk aktivitet. Alle våre behandlingsråd blir tilpasset deg og dine behov ut fra vår medisinske vurdering, og dine innspill. Du får med en kopi av den oppdaterte listen. 

Ved justeringer i legemiddelbruk kan det være at du opplever noe ubehag den første tiden. Det er vanlig når kroppen tilpasser seg endring, og går vanligvis over i løpet av kort tid. Vi, fastlege, hjemmetjeneste eller andre vil følge deg ekstra nøye opp i en slik periode.  

Første gang du er hos oss vil du måtte sette av to timer. Hvis du kommer tilbake til kontroll, tar det vanligvis kortere tid. 

Etter

Vi sender oppdatert legemiddelliste med vår vurdering og tiltakene vi blir enige med deg om til din fastlege. I de fleste tilfeller kan fastlegen følge deg opp. For noen er det aktuelt med kontroll og oppfølging hos oss, dette avtaler vi i så fall før du reiser fra oss. 

Videre oppfølging hjemme 

Det er viktig at du er nøye med å følge de legemiddelendringene vi blir enige om. Kontakt fastlegen dersom det skulle oppstå nye symptomer eller bivirkninger. 

Tar du mange medisiner, kan det bli vanskeligere for deg å huske hvilke medisiner du skal ta når, og hvor mye av de ulike medisinene du skal ta. Det finnes praktiske hjelpemidler som kan gjøre det enklere for deg å huske å ta medisinene dine. Mange får også hjelp av hjemmesykepleie.  

      Et viktig tilbud til pasienter med mange legemidler

      Våren 2024 startet vi opp legemiddelpoliklinikk på Haraldsplass – et tilbud til pasienter som står på mange ulike medikamenter og mistanke om legemiddelrelaterte problemer. Tilbudet er nå godt etablert, og blir nasjonalt trukket frem som et godt eksempel på tiltak som sikrer rett legemiddelbruk.

      Et viktig tilbud til pasienter med mange legemidler
      En gruppe kvinner i hvite laboratoriefrakker

      Informasjon til fastleger

      Legemiddelpoliklinikken er et tverrfaglig samarbeid mellom sykepleier, klinisk farmasøyt og geriater, for pasienter med sammensatte sykdommer og mange legemidler. Fastlege henviser pasienter basert på mistanke om legemiddelrelaterte problemer.

      Legemiddelpoliklinikk på Haraldsplass
      Ikon