Legemiddelpoliklinikk på Haraldsplass

Legemiddelpoliklinikken er et tverrfaglig samarbeid mellom sykepleier, klinisk farmasøyt og geriater for pasienter med sammensatte sykdommer og mange legemidler. Fastlege henviser pasienter basert på mistanke om legemiddelrelaterte problemer. I poliklinikken gjennomgås sykehistorie, legemiddelliste, bruk og bivirkninger, samt pasientens egne erfaringer og ønsker. I tillegg blir det tatt enkle fysiske og kognitive tester av pasienten.

Publisert 28.02.2025
Sist oppdatert 04.03.2025
En gruppe kvinner i hvite laboratoriefrakker
Legemiddelpoliklinikken er et tverrfaglig samarbeid mellom sykepleier, klinisk farmasøyt og geriater. Fastlege henviser pasienter basert på mistanke om legemiddelrelaterte problemer.

– Vi er veldig glade for å kunne tilby denne ikke-sektoriserte tjenesten, som det har vært stor interesse for lenge. Folk lever lenger, og stadig flere bruker mange legemidler, og får blant annet retningslinjebasert behandling for flere enkelttilstander fra ulike spesialister, sier Marit Stordal Bakken, geriater ved Haraldsplass diakonale sykehus.

– En utfordring er at helhetsblikket på listen gjerne forsvinner. Dessuten er riktig legemiddelliste ferskvare. Det som var riktig for pasienten tidligere, er ikke nødvendigvis riktig i dag.

Legemiddelpoliklinikken er ikke ment å erstatte legemiddelgjennomganger hos fastlegen, men som et supplement til utvalgte pasienter. Videre oppfølging vil vanligvis være hos fastlegen. Samarbeidsmøter på telefon/video (fastlege, geriater og klinisk farmasøyt, med eller uten pasient) kan avtales ved behov. 

Erfaringsmessig ser vi at pasientens motivasjon for og forventninger til timen har stor betydning for hva vi i fellesskap kommer frem til. 

Henvisingskriterier

Disse opplysningene er nødvendige for at vi kan vurdere din pasient

  • Henvisningsgrunn: konkret legemiddelrelatert problemstilling, for eksempel fall – mistanke om legemiddelrelatert. Polyfarmasi alene er ikke tilstrekkelig.
  • Sykehistorie: Relevant tidligere og aktuelle sykdommer, inkludert eventuelle psykiske eller kognitive symptomer.
  • Legemiddelliste: Oppdatert og fullstendig legemiddelliste med indikasjoner, også reseptfrie legemidler hvor anbefalt fra lege (fast og behov).
  • Lab: kreatinin, Na, K, Hb med hematologi, B12, folat, tilfeldig glukose (HbA1c dersom aktuelt), TSH, fritt kalsium.
  • Tilleggsopplysninger dersom aktuelt:
  • Legemiddelanalyser: Dersom det er tatt legemiddelanalyser og CYP-status tidligere, sendes disse med. Dette inkluderer legemidler med smalt terapeutisk vindu (som litium, digoksin, INR); legg da ved siste målinger og andre relevante opplysninger.»

Les mer

Legemiddelpoliklinikk for eldre (pasientinformasjon)