Viktig tildeling skal bedre behandling av meniskskader

STAR ved Haraldsplass diakonale sykehus har mottatt forskningsmidler fra Helse Vest til et nytt prosjekt som skal undersøke og forbedre behandling av meniskskader. Målet er å redusere risikoen for tidlig utvikling av kneartrose hos unge pasienter.

Publisert 11.04.2025
En mann og en kvinne som står sammen og smiler til kameraet
Stipendiat Ingunn Fleten Mo og professor og overlege Eivind Inderhaug leder arbeide med det nye forskningsprosjektet om bedre behandling av meniskskader.

Meniskskader er blant de vanligste kneskadene – og en viktig medvirkende årsak til tidlig utvikling av artrose. Nå har Sports Traumatology and Arthroscopy Research group (STAR) ved Haraldsplass diakonale sykehus mottatt forskningsmidler fra det regionale samarbeidsorganet for forskning og innovasjon i Helse Vest. Midlene skal brukes til prosjektet Preventing knee osteoarthritis development through improved meniscus repair, med mål om å forbedre behandlingen av meniskskader og dermed redusere risikoen for kneartrose.

– Det er veldig, veldig kjekt at vi har fått tildelt midler. Det er et stort ansvar, så det er fint å gjøre det i en så etablert gruppe med så mange flinke samarbeidspartnere, sier stipendiat Ingunn Fleten Mo, som står bak søknaden om tildelingen og er en av nøkkelpersonene i prosjektet.

Professor og overlege Eivind Inderhaug, som er prosjektleder for prosjektet, understreker betydningen av tildelingen:

– Det er fantastisk at vi har fått midler. For meg er dette en synliggjøring av det arbeidet vi har gjort i STAR over lang tid. Vi har jobbet strukturert og målrettet, og har nå fått midler som har gjort det mulig å videreutvikle arbeidet vårt. Nå kan vi fortsette driften og vokse videre. Jeg er veldig glad for det.

Fortsetter tverrfaglig samarbeid

Tildelingen bygger videre på tidligere prosjekter. Blant annet førte tidligere støtte fra samme organ til etableringen av Nettverk for kneskader, et faglig fellesskap for klinikere og forskere innen knekirurgi og rehabilitering fra Helse Bergen, Helse Førde og Helse Stavanger. Dette samarbeidet skal videreutvikles gjennom det nye prosjektet.

Nettverket har blitt en veldig viktig plattform for å møtes i regionen. Det har gjort det mulig å knytte til oss de andre store aktørene som jobber med samme type pasienter. Når vi samarbeider på tvers av sykehusene, kan vi også inkludere pasienter med litt sjeldnere tilstander – som det forskes lite på. Det gir grunnlag for større og mer robuste studier, sier Eivind Inderhaug.

Et tredelt forskningsprosjekt

Prosjektet STAR har fått midler til består av tre studier som skal undersøke ulike metoder for å behandle meniskskader – med mål om å hindre utvikling av artrose, spesielt hos unge pasienter.

  1. Registerstudie
    Tidligere var det vanlig å fjerne deler av menisken ved skade, noe mange kunne leve fint med i noen år. På sikt øker imidlertid risikoen for å utvikle artrose. I dag er det et skifte mot å reparere menisken i stedet for å fjerne den. Forskerne har en hypotese om at dette gir bedre beskyttelse mot artroseutvikling, men det finnes lite sikker kunnskap. Ved hjelp av data fra det norske korsbåndregisteret skal forskerne sammenligne langtidsresultater for pasienter som har fått reparert menisken, med dem som har fått deler fjernet.
  2. Intervensjonsstudie (RCT)
    Risikoen for at en meniskoperasjon ikke lykkes er fortsatt stor. I en randomisert kontrollert studie skal STAR sammenligne dagens standardbehandling med en ny metode, hvor man bruker pasientens eget blod som støtte for tilheling. Blodet prepareres slik at det koaguleres, før det settes inn igjen på skadestedet – i håp om at dette øker sjansen for en vellykket reparasjon.

  3. Biomekanisk laboratoriestudie
    I samarbeid med den anerkjente kirurgen Robert LaPrade og hans lab i Minnesota, skal forskerne gjennomføre en biomekanisk studie. Her sammenlignes standard menisksutur med en mer avansert metode med flere suturer. Studien skal gi innsikt i hvilke metoder som gir best mekanisk stabilitet i den reparerte menisken.

– I det store bildet handler dette om å prøve å hindre artroseutvikling hos unge personer med kneskader. Jeg tror dette blir et viktig prosjekt som virkelig kan flytte feltet fremover, sier Eivind Inderhaug.

Bygger videre på tillit og faglig tyngde

Gjennom målrettet arbeid har STAR bygget opp et solid regionalt og nasjonalt nettverk – og det er dette som nå gjør det mulig å gjennomføre så ambisiøse studier.

– Det er en trygghet å vite at det nettverket vi har bygget opp kan brukes til å bedre pasientbehandlingen. At vi får en slik tildeling, er et bevis på at vi har tillit, sier Ingunn Fleten Mo.

Fagdirektør ved Haraldsplass diakonale sykehus, Petter Thornam, som representerer sykehuset i samarbeidsorganet, er imponert over kvaliteten STAR har levert over tid.

– Søknaden deres ble rangert som nummer én blant de strategiske satsingene, og nådde opp i sterk konkurranse med mange andre gode søknader.

– Jeg er stolt over at de vurderes høyt på vitenskapelig kvalitet, og over at vi har et så bredt og solid fagmiljø innenfor kne. Gratulerer til STAR med tildelingen – dette er et prosjekt som vil komme både pasienter og helsetjenesten til gode.