Årsrapport 2024
Arbeidsmiljø, likestilling og inkludering
Et godt arbeidsmiljø, der ansatte trives, utvikles og opplever påvirkning på egen arbeidshverdag, er viktig for sykehuset. Et godt arbeidsmiljø er en del av forutsetningen for å kunne levere høy kvalitet på pasientbehandling. Vi er stolte av vårt mangfoldige arbeidsmiljø og jobber aktivt for å fremme inkludering og likestilling. Sykehuset arbeider med utvikling av gode ledere, som kjenner sine ansatte, kan støtte de i daglig arbeid og faglig utvikling. Slik ønsker vi å være et attraktivt og fremtidsrettet sykehus for alle våre medarbeidere.
Arbeidsmiljø
Det gjennomføres årlig en kartlegging av arbeidsmiljø og pasientsikkerhetskultur ved Haraldsplass - Forbedringsundersøkelsen. Vi arbeidet i etterkant av Forbedringsundersøkelsen i 2023 særlig med å forbedre temaet «Arbeidsforhold». Dette omhandler arbeidsbelastning, ressurser og hjelpemidler. Etter gode tiltak gjennomført i 2022/23 har vi klart å forbedre oss signifikant innen dette området i 2024 undersøkelsen
Psykososialt arbeidsmiljø er også et område sykehuset har jobbet med de siste årene som oppfølging av Forbedringsundersøkelsen. Vi har jobbet aktivt med forebygging av vold, og trusler om vold. Dette innebærer blant annet etablering av internt kurs i forebygging av vold, og trusler om vold. Vi har også etablert simuleringsteam som regelmessig kurser medarbeidere i håndtering av utagerende pasienter. Vi har deltatt i utvikling av nytt e-læringskurs om forebygging og håndtering av vold og trusler om vold med mer. Et satsningsområde for sykehuset er sammenhengen mellom arbeidsmiljø, pasientsikkerhet og kultur. I 2024 økte vi kompetansen vår innen kulturbygging ved å kurse 4 ressurspersoner i Helsedirektoratets kurs i kulturbygging (KULT). Det er nå i gang prosjekter innen kulturbygging på sykehuset.
Haraldsplass har et elektronisk meldesystem, Synergi, hvor alle ansatte kan melde fra om uønskede hendelser. Sykehuset arbeider kontinuerlig med å styrke meldekulturen for å forebygge arbeidsrelaterte skader og sykdommer, samt ivareta arbeidsmiljøet til våre medarbeidere.
Alle arbeidstakere skal ha et helsefremmende og godt arbeidsmiljø, hvor det legges til rette for medvirkning og utvikling. Noen arbeidstakere kan ha et særlig behov for tilrettelegging. Som arbeidsgiver har vi særlig oppmerksomhet overfor gravide medarbeidere, medarbeidere med nattarbeid, funksjonshemmede medarbeidere og seniormedarbeidere. Behov for individrettede forebyggende tiltak avdekkes og vurderes i dialog mellom leder og medarbeider. Tilrettelegging av arbeidsplassene ivaretas først og fremst gjennom det systematiske HMS arbeidet.
Sykehuset hadde i 2024 totalt 1266 ansatte som utførte 753 netto årsverk. Sykefraværet i 2024 var på 7,96 %, fordelt på 5,36 % på langtids- og 2,62 % på korttidsfravær. Vi ser en økning i sykefraværet på ca. 1% mot 2023, og det er langtidsfraværet som øker (0,9 %). Dette sammenfaller med trenden ellers i samfunnet. Dersom vi sammenligner oss med de andre sykehusene i Helse Vest har vi lavest sykefravær, men forskjellen er noe mindre enn tidligere.
Beholde og utvikle
I 2024 har vi satt fokus på videreutvikling av god ledelse ved sykehuset. Både avdelingslederne og seksjonsoverlegene deltok i et felles ledelsesutviklingsprogram. Slik ønsker sykehuset å sikre et sterkt lederlag i alle ledd og at våre medarbeidere opplever god lederstøtte i daglig arbeid og faglige utvikling.
Utover den årlige arbeidsmiljøkartleggingen har sykehuset gjennomført en egen medarbeiderundersøkelse. Fleksibilitet var et gjennomgående ønske. Det ble derfor satt i gang piloter med langvakter i helger for å redusere antall helgevakter totalt. I tillegg ble det etablert et prosjekt knyttet til yngre leger og LIS-legers ønsker. Disse er i en livsfase der fleksibilitet er spesielt ønskelig, og sykehuset må tenke nytt for å imøtegå dette.
I 2024 ble det arbeidet med å digitalisere pre- og onboarding av nye medarbeidere og prosessen er knyttet opp til den ansattes kompetanseplaner. God opplæring er viktig for både pasientsikkerhet og den nyansattes mestringsopplevelse.
Likestilling og inkludering
Haraldsplass diakonale sykehus arbeider for å fremme likestilling, inkludering og å hindre diskriminering i henhold til lover og avtaleverk. Blant annet har alle stillingsutlysninger med en mangfoldserklæring. Sykehuset legger til rette for at flest mulig skal kunne stå i arbeid når helsen blir en utfordring. Gjennom sykehusets handlingsplan har vi ulike tiltak for å tilrettelegge både for våre egne medarbeidere og for eksterne som av ulike årsaker har falt ut av arbeidslivet.
I samsvar med styringsdokumentet og lov og avtaleverk, har Haraldsplass et fokus på å redusere andelen deltidsstillinger, ved å etablere og ivareta en heltidskultur. Sykehuset ønsker at hele faste stillinger skal være hovedregel. Medarbeidere som ønsker høyere stilling melder ønsket sitt i Heltidsmodulen. Deltid er også et av temaene som ligger i malen for den årlige medarbeider-samtalen.
|
Antall ansatte |
Ansatte prosent |
Antall deltids ansatte |
Ledergruppen |
Kvinner |
1010 |
79,78 % |
402** |
5 |
Menn |
256 |
22,22 % |
49** |
6 |
Totalt |
1266* |
100 % |
451** |
11 |
*inklusiv 198 tilkallingsvikarer
** Dette tallet er noe lavere da flere ansatte jobber deltid på to avdelinger og til sammen utgjør dette full stilling
Tabellen ovenfor viser tilstand for kjønnslikestilling ved sykehuset. Kvinneandelen blant våre ansatte utgjør 80 %. Fordelingen blant deltidsansatte er 89 %. kvinner og 11 % menn. Ledergruppen består i dag av 11 medlemmer, hvor 5 er kvinner og 6 er menn. På de øvrige ledernivåene er den største andel av ledere kvinner. For øvrig har 27 av våre 1266 medarbeidere meldt at de ønsker økt stilling via vår Heltidsmodul.