Årsrapport 2024
Forskning
Haraldsplass diakonale sykehus skal gjennomføre pasientnær klinisk forskning av høy internasjonal kvalitet.
Pasientnær klinisk forskning av høy kvalitet på Haraldsplass
De siste ti årene har forskning vært et prioritert område på Haraldsplass diakonale sykehus, og sykehuset har etablert forskningsgrupper innen geriatri og demens, knelidelser, autoimmune leversykdommer og lipødem. I tillegg er forskningsaktiviteten voksende innen gastrokirurgi og indremedisinske spesialiteter som kardiologi, gastromedisin og hematologi. I 2024 har Haraldplass også vært involvert i opprettelse av DRIV - senter for kvinnehelseforskning i samarbeid med UiB, Helse Bergen, Høgskulen på Vestlandet og Bergen kommune.
I 2024 publiserte sykehuset nær 60 artikler i anerkjente internasjonale tidsskrifter og gjennomførte to doktorgradsdisputaser:
- Kristin Bentung Lygre: Improving surgery and prognostication in right-sided colon cancer
- Gro Gidske: Aspects of internal quality control and external quality assurance to ensure correct medical laboratory test results
Kikkhullsoperasjon og ctDNA kan forbedre behandlingen av høyresidig tykktarmskreft
Kristin Bentung Lygre har i sin doktorgrad undersøkt behandlingen av høyresidig tykktarmskreft, en type kreft som kan være utfordrende å operere. Hun sammenlignet to kirurgiske metoder – åpen operasjon og kikkhullsoperasjon – for å se om det var forskjeller i komplikasjoner etter inngrepet. Forskerne undersøkte også om en blodprøve som måler kreftrelaterte markører (ctDNA) kunne forutsi tilbakefall.
Studien viste at begge operasjonsmetodene var likeverdige når det gjaldt komplikasjoner, som infeksjoner og tarmproblemer. Begge inngrepene fjernet omtrent like mange lymfeknuter, noe som er viktig for å hindre kreftspredning. Et annet viktig funn var at ctDNA ble påvist hos flere pasienter både før og etter operasjonen. Pasienter med ctDNA i blodet etter inngrepet hadde høyere risiko for tilbakefall.
Konklusjonen er at både åpen og kikkhullsoperasjon er trygge og effektive behandlingsmetoder. I tillegg kan ctDNA være et nyttig verktøy for å oppdage tidlige tegn på tilbakefall, noe som kan bidra til mer tilpasset behandling. Videre forskning vil se nærmere på dette.
Klinisk demensforskning på Haraldsplass
I 2023 etablerte Haraldsplass en forskningspoliklinikk. Formålet er å øke fleksibiliteten for kliniske studier og legemiddelutprøvinger. Sykehusets demensgruppe er den mest aktive brukeren av poliklinikken og har hatt en kraftig vekst i pasientrekruttering til studier. I 2024 rekrutterte Haraldsplass tre ganger så mange pasienter til legemiddelutprøvinger for demenssykdommer som noe annet senter i Norge.
I tillegg deltar sykehuset i ulike kohortstudier der det samles inn omfattende data for å følge sykdomsutviklingen over tid. I 2024 gjennomførte demensgruppen nær 400 pasientkonsultasjoner i forskningspoliklinikken. Haraldsplass samarbeider også tett med NeuroSysMed, en viktig partner for datainnsamling og forskning.
Brukermedvirkning i demensforskning
Brukermedvirkning er sentralt for å sikre at forskningen er relevant, etisk og i tråd med pasientenes behov. Dette gir pasienter, pårørende og brukerorganisasjoner en aktiv rolle i forskningen. For å styrke dette perspektivet har Haraldsplass etablert et brukerpanel i demensgruppen, med Nasjonalforeningen for folkehelsen som en viktig samarbeidspartner. Panelet har regelmessige møter, gir innspill til forskningsprosjekter i ulike faser og bidrar med verdifull innsikt på systemnivå i sykehuset.