Årsrapport 2024

Noklus

Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus) arbeider for å bedre kvaliteten ved den medisinske laboratorievirksomheten som drives i Norge, og arbeider for at medisinske laboratorieundersøkelser blir rekvirert, utført og tolket riktig og i samsvar med pasientens behov for utredning, behandling og oppfølging.

Noen forskjellige fargede piller
Foto: Noklus

 

Noklus er en ideell, landsdekkende organisasjon. Styret utnevnes av Legeforeningen og HOD mens KS er observatør i styret. Det er cirka 120 personer tilknyttet Noklus, der 40 arbeider ved Noklus hovedkontor på Haraldsplass Diakonale sykehus. Øvrige medarbeidere er laboratorierådgivere og legespesialister tilknyttet 22 sykehus rundt i landet. Noklus har avtale om samarbeid med de fire regionale helseforetakene

Hvem deltar i Noklus?

Mer enn 99 % av alle fastlegekontor og 97 % av sykehjem samt alle medisinsk biokjemiske og mikrobiologiske avdelinger på sykehus er deltakere i Noklus. Øvrige deltakere finner vi blant hjemmetjenesteenheter, forsvarsenheter, enheter i oljeindustrien, bedriftshelsetjenester, fengsler, helsehus, legevakt, utdanningsenheter og andre laboratorieavdelinger på sykehus Totalt har Noklus 3555 deltakere.

Hva tilbyr vi?

Primærhelsetjenesten

Deltakerne fra primærhelsetjenesten i Noklus får tilgang til et kontinuerlig kvalitetsforbedringssystem for sin laboratorievirksomhet, og får verktøy til å oppfylle «Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten». Hver enhet får tilbud om lokalt kurs og veiledning i laboratoriearbeid ved besøk og telefonkontakt. I 2024 ble det gjennomført fysiske møter hos nær 50 % av deltakerne i primærhelsetjenesten.

I 2024 ble det arrangert 767 kurs eller undervisning med totalt 7649 deltakere. Utenom dette arrangerer vi også webinarer og digitale kurs og møter. I 2024 ble det satt nok en ny rekord med 27 819 gjennomførte e-læringskurs utarbeidet av Noklus.

I tillegg har deltakerne tilgang til oppdaterte analyseprosedyrer og informasjon om analyseutstyr. Kvaliteten på analysevirksomheten følges jevnlig, og den enkelte deltaker får tilbakemelding og bistand ved behov for å bedre kvaliteten. I 2024 var det 62 utsendelser av ekstern kvalitetskontroll (EQA) kontrollmateriale, og det ble sendt ut totalt mer enn 40 000 prøver til deltakerne.

Laboratorierådgiverne og spesialistene holder innlegg på diverse helsefaglige konferanser rundt om i landet, eller er til stede med stand for å synliggjøre tilbudet fra Noklus. Avdelingsingeniører, overleger og forskere ved Noklus hovedkontor holder innlegg ved ulike konferanser i inn- og utland.

Spesialisthelsetjenesten

Alle norske sykehus- og de fleste større medisinske laboratorier deltar i program til ekstern kvalitetssikring via Noklus. Antall deltakere er stabilt, rundt 200 medisinske laboratorier lokalisert ved norske sykehus- og i private laboratorier var påmeldt over 1000 ulike EQA-program. Noklus tilbyr og formidler program til fagområdene medisinsk biokjemi, immunologi og transfusjonsmedisin, mikrobiologi og patologi. I tillegg til egenproduserte program for ekstern kvalitetsvurdering produsert av Noklus, formidler vi program fra 23 europeiske organisasjoner.

Vårt årlige Fagmøte for laboratorier innen medisinsk biokjemi våren 2024 ble arrangert i Oslo, over 100 personer deltok på hele eller deler av møtet. Høsten 2024 arrangerte Noklus sitt første kurs for laboratorier innen fagområdet medisinsk mikrobiologi med tema tolking av eksterne kvalitetsvurderingsrapporter, kurset hadde 22 påmeldte. Noklus arrangerte også et spesialkurs i hematologi i løpet av året.

Akkreditering

Noklus er en akkreditert arrangør av seksten program for ekstern kvalitetssikring. Akkrediteringen viser at vi oppfyller kravene i den internasjonale standarden NS-EN ISO/IEC 17043:2010 (Conformity assessment – General requirements for proficiency testing).

Norsk Diabetesregister for voksne

Norsk diabetesregister for voksne er et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister, som er lagt til Noklus. Registeret har data på rundt 200 000 pasienter, og mottar årlig data både fra spesialist- og primærhelsetjenesten. I 2024 har registeret hatt flere fokusområder; øke andel pasienter med diabetes type 1 som får målt albumin/kreatinin-ratio, øke dekningsgraden i allmennpraksis og å hente pasientrapporterte data via elektroniske løsninger på HelseNorge.

Skandinavisk utprøving av laboratorieutstyr for pasientnær analysering (SKUP)

I 2024 fullførte SKUP, som ledes av Noklus, én utprøving av pasientnært laboratorieutstyr, mens tre utprøvinger ble påbegynt og skal publiseres i 2025.

SKUP publiserte også «Result Overview» på sin hjemmeside – en oversikt over SKUP-evaluerte instrumenter for utvalgte analytter.

Hjemmetjenesteprosjektet

Hjemmetjenesteprosjektet er et pågående prosjekt for kvalitetsforbedring av laboratorie-virksomhet i hjemmetjenesten, og er finansiert over bevilgninger på statsbudsjettet. Målet er at laboratorievirksomheten i hjemmetjenesten i hele Norge kvalitetssikres, og at de som skal utføre laboratoriearbeidet har den nødvendige kompetansen. De får tilbud om to års statsfinansiert deltakelse i Noklus. Arbeidet med å rulle ut dette tilbudet startet i 2015, og vi nærmer oss siste fase av prosjektet. Ved utgangen av 2024 deltok 84 % av alle hjemmetjenesteenheter i 17 av 19 tidligere fylker.

Internasjonale prosjekter

Noklus er partner i to EU-prosjekter: 1) UniHealth - Pandemi Awareness, og 2) Comet - metrologisk traceabilty.

Internasjonale verv

Produksjonsleder for kontrollmateriale i Noklus, Gro Gidske, er president for The European Organization for External Quality Assurance Providers in Laboratory Medicine (EQALM).

Sverre Sandberg er past president i Ipnet (the international Porphyria Network), leder i ICHCLR, the International Consortium for Harmonization of Clinical Laboratory Results, leder EFLM (European Federation of clinical Chemistry) WG for Biological variation og deltar i en rekke internasjonale arbeidsgrupper. 

Ansatte i Noklus deltar i en rekke komiteer og arbeidsgrupper i nasjonale og internasjonale organisasjoner.

Forskning og utvikling

Ved utgangen av 2024 var det knyttet en professor emeritus stilling, en professorstilling og en førsteamanuensisstilling I til Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved UiB. Noklus hadde en 100 % forskerstilling og tre rekrutteringsstillinger. Vi hadde to doktorgradskandidater frem til desember 2024. Da fullførte den ene kandidaten, Gro Gidske, sin PhD-grad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen “Aspects of internal quality control and external quality assurance to ensure correct medical laboratory test results".

Det ble i 2024 publisert ca. 30 vitenskapelige artikler i internasjonale fagfelle vurderte tidsskrifter.

Sist oppdatert 06.03.2025