Årsrapport 2024
Samfunnsansvar og bærekraft
Samfunnsansvar er en naturlig del av vår virksomhet, og handler om hvordan vi som en del av spesialisthelsetjenesten løser vårt samfunnsoppdrag i samspill med andre, og hvordan vår virksomhet påvirker mennesker, miljø og samfunn.
Samfunnsansvar og bærekraft har fått økt fokus ved Haraldsplass det siste året gjennom innføringen av bærekraftsdirektivet i Norge. I spesialisthelsetjenesten samfunnsansvarsrapport for 2024 har Haraldsplass beskrevet kort vår start på arbeidet med denne innføringen (Bærekraftsrapportering ved Haraldsplass - Haraldsplass diakonale sykehus). Vi har en forpliktelse overfor samfunnet i å forvalte alle ressursene på en bærekraftig måte.
HDS AS følger lover og sentrale føringer innenfor samfunnsansvarsområdet, blant annet gjennom etiske retningslinjer for alle ansatte, tilrettelagt for varsling av uønskede eller kritikkverdige forhold, arbeid med spesialisthelsetjenestens klima- og miljømål, regnskapsloven, aksjeloven, og åpenhetsloven.
Samfunnsansvar er en bærebjelke i sykehusets verdigrunnlag gjennom vår diakonale historie, og fungerer nå som en katalysator for vårt bærekraftsarbeid. Mens samfunnsansvar gjerne relaterer seg til vårt ansvar og handlinger her og nå, så er bærekraftsarbeidet i enda større grad innrettet mot å skape en balanse mellom økonomisk vekst, miljøvern, og sosial velferd for å sikre en bærekraftig fremtid.
Helsevesenet er en storforbruker av ressurser, både energi, varer og tjenester og ikke minst arbeidskraft. I den fremtiden som møter oss med en aldrende befolkning er ikke dagens praksis levedyktig på sikt, og det må derfor tas grep for å redusere forbruk av alle de tre nevnte innsatsfaktorene uten at det går ut over pasientkvalitet og -sikkerhet.
I 2024 har sykehuset kartlagt i detalj egen verdikjede for å bli mer konkret på hvilke faktorer vi må arbeide mest med for å sikre at vi bidrar til en bærekraftig fremtid. Sykehuset besluttet i 2024 å følge spesialisthelsetjenestens klima- og miljømål, noe som krever en aktiv innsats for å leve opp til de målsettinger som her er satt. Det er målsatt 40% reduksjon av klimagassutslipp i 2030 målt mot 2019, og klimanøytralitet i 2045. Et ledd i bærekraftsdirektivet (også kalt CSRD), som HDS er rapporteringspliktig etter fra og med regnskapsåret 2025, krever det at dersom man setter seg mål så må man også beskrive de faktiske retningslinjer, handlingsplaner og konkrete tiltak for å etterleve dette.
Reduksjon av matsvinn, engangsartikler og for eksempel plast har vært tema i 2024 som vil fortsette med full styrke i året som kommer. Helt sentralt er også vår egen arbeidskraft. Sykehuset har arbeidet med å identifisere hvordan vi kan fordele oppgaver mellom ulike yrkesgrupper på en annen måte for å sikre at spesialistkompetansen brukes der den er mest påkrevd, og at vi sammen finner gode løsninger på å møte det økende presset på helsepersonell fremover som kommer for alle yrkesgrupper.
HDS startet i 2024 et arbeid med å avdekke det vesentligste for sykehuset å arbeide med for å flytte sykehuset i en mer bærekraftig retning. Sykehuset har kommet frem til at de mest vesentlige områdene er (bokstav/tall refererer til CSRD standarder):
- Klimapåvirkning (E1)
- Ressurser og sirkularitet (E5)
- Egen arbeidsstyrke (S1)
- Arbeidere i verdikjeden (S2)
- Lokal samfunn (S3)
- Pasienter og pårørende (S4)
- Ansvarlig styring (G1)
Utover dette som lovverket krever at vi nå besvarer utfra vår vesentlighetsvurdering, så har HDS vurdert at en av de aller vesentligste temaene vi må arbeide med fremover er «overbehandling». Dette er ressurskrevende på alle vis, og vil ikke være bærekraftig hverken økonomisk, miljømessig eller sosialt fremover for sykehuset, sektoren eller vårt samfunn som helhet. Dette er en sektorspesifikk problemstilling, men som i aller høyeste grad har samfunnsmessige implikasjoner. En debatt om hvordan forventninger i befolkning skal håndteres i møte med stadige forbedringer i muligheter til behandling gjennom teknologi og bl.a. forskning, vil være påkrevd skal vi sikre et bærekraftig helsevesen for alle.
HDS har i 2024 gjennomført en gap-analyse etter ISO14001-standarden «Miljøledelse», og vil i 2025 arbeide for en resertifisering av sykehuset. Sykehuset har også i samarbeid med Stiftelsen Diakonova Haraldsplass (byggeier) arbeidet med en energikartlegging for å se på hvilke muligheter som er for å energieffektivisering i vår drift. Sykehuset deltar i et regionalt samarbeid for klima og miljø i Helse Vest, hvor hensikten er å strukturere og samordne arbeidet med miljø- og bærekraft i helseforetakene for å fremme god helse og redusere klimautslipp gjennom miljøvennlig drift.