Årsrapport 2024
Samhandling
Helsefellesskapet i Bergensområdet har i 2024 tatt viktige steg for å styrke samhandlingen mellom helsetjenestene. Haraldsplass er aktivt involvert på alle nivåer, med initiativer som felles legemiddellister og hospitering mellom kommunehelsetjenesten og sykehus. Gjennom samarbeid, seminarer og forbedringstiltak jobbes det for et mer sammenhengende helsevesen for pasientene i regionen.
Helsefellesskap Bergensområdet
I tråd med etablering av Helsefelleskapene har samhandlingsstrukturen nå signert en ny overordnet avtale, og Helsefelleskap i Bergensområdet er offisielt etablert. Haraldsplass er representert på alle nivåer i strukturen, samt representert i samhandlingssekretariatet.
Helsefelleskapet har i 2024 gjennomført et Partnerskapsmøte, der administrerende direktør og styreleder har deltatt. Strategisk samarbeidsutvalg og de fire områdeutvalgene møtes fire ganger årlig. I 2024 ble tre av fire faglige samarbeidsutvalg etablert for Barn og unge, rus og psykiatri og eldre med skrøpelighet. Faglig samarbeidsutvalg for kronikerne skal etablere i løpet av 2025.
I 2019 tok Haraldsplass initiativ til å få på plass en felles legemiddelliste for hele helsetjenesten. Pasientens legemiddelliste har etter hvert blitt et nasjonalt prosjekt i samarbeid med Bergen kommune, helsedirektoratet, Helse Vest IKT, Helse Bergen, og fra 2024 alle kommunene i hele Helsefellesskapet i Bergensområde. Allerede i slutten av 2023 hadde alle legene på Haraldsplass startet med å bruke dette, og kompetansen og erfaringen fra piloten brukes nå i videre utrulling av det nasjonale prosjektet.
I 2024 tok Haraldsplass initiativ til å starte med hospiteringsordning sammen med kommunehelsetjenesten for å lære mer om hverandre på tvers. De første som startet den nye ordningen var Osterøy kommune, og erfaringene fra hospiteringene på tvers var svært gode.
Sykehusledelsen har også i 2024 gjennomført mange kommunebesøk til kommunenes øverste ledelse for å opprettholde og utvikle det gode samarbeidet med kommunene. Disse møtene fører ofte til justering og endring av det som eventuelt ikke fungerer like godt, men vel så viktig er utveksling av strategiske ideer, områder under utvikling og at vi holder hverandre informert og orientert om viktige saker.
Samhandlingsseminar
Samhandlingsseminar for fastleger, kommuneoverleger, leger på sykehjem, legevakt og sykehus ble gjennomført i mai i 2024. Det er stor interesse for samhandlingsseminarene, der det stadig deltar nye fastleger og leger fra sykehjemmene i opptaksområdet. Temaene i 2024 har vært samhandling om behandlingsbegrensninger, svangerskapsdiabetes, skulderskolen og forbedringsprosjektet «Dyp venetrombose».
Vi har fått gode innspill til temaer til neste samhandlingsseminar og vi ser frem til å arrangere to nye samhandlingsseminarer i mars og november 2025.
Internt arbeid på samhandling
Det arbeides strukturert med både inngående og utgående avvik mellom kommunene og sykehuset for å raskt forbedre oss, og for å få oversikt over hvor forbedringspotensialet er størst. Vi har hovedfokus på avvik på legemiddelsamstemming og utsendelse av epikriser ved utreise av sykehuset.
Strukturert gjennomføres det nå to samhandlingskurs for nye og erfarne sykepleiere hver høst.
Gjennom 2024 har samhandlingsteamet og koordinerende enhet arbeidet tettere sammen, og gjør flere tiltak for å hindre reinnleggelser. Blant annet kan koordinerende enhet gjennomføre dialogmøter med pasient, kommunehelsetjenesten og andre aktuelle fagpersoner fra sykehuset dersom det er komplekse saker og pasienten har hatt mange innleggelser på kort tid.