-
Før
Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du må forberede deg før en operasjon. Dersom regler om faste og røyking ikke er fulgt, kan du risikere at vi ikke kan gjennomføre operasjonen.
Du skal ikke spise eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan drikke litt vann, juice uten fruktkjøtt, brus, te, svart kaffe inntil 2 timer før planlagt inngrep. Unngå også snus, tyggegummi, sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Ved enkelte inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette vil du bli orientert om på sykehuset før operasjonen.
Du må fjerne smykker, piercing, neglelakk, gelenegler og løse negler før du kommer til sykehuset. Dersom piercing er vanskelig å fjerne, kan du risikere at den blir klippet av. Betennelse eller hudreaksjon rundt piercing som er nær operasjonsområdet må du behandle før operasjonen. Smykker og piercing kan føre til brannskade på pasient og personale.
Dersom du bruker blodfortynnende medisiner må du avtale med lege om du skal slutte med disse før operasjonen. Om ikke annet er avtalt skal du ta faste medisiner om morgenen på operasjonsdagen sammen med 1/2 glass vann. Ta med liste over de faste medisinene når du kommer til sykehuset.
På morgenen operasjonsdagen skal du dusje og vaske håret. Ikke bruk krem eller sminke etter at du har dusjet.
Det er vanlig å barbere området som skal opereres. Dette blir gjort på sykehuset.
-
Under
Operasjonen blir utført med kikkhullsmetode (laparoskopisk teknikk). Gjennom bukveggen lager vi fire små innstikk. Deretter fyller vi opp med gass i bukhulen. Dette gir bedre oversikt i operasjonsområdet. Galleblærens blodforsyning og galleavløpet blir stengt av ved hjelp av små klemmer. Så blir galleblæren fjernet, og de små innstikkstedene sydd igjen.
I sjeldne tilfeller er det ikke mulig å gjennomføre operasjonen med kikkhullsmetode. Da legger vi et litt lengre snitt under ribbeinet (åpen operasjon) på høyre side. I så fall får du tilbud om overnatting på sykehuset før utskriving.
Operasjonen tar vanligvis omlag 1,5 time.
-
Etter
Under og etter operasjonen får du væske intravenøst. Du får drikke og spise når du har våknet.
Etter operasjonen kan du stå opp etter en time, og vanligvis kan du reise hjem etter 2–4 timer. I noen tilfeller kan det være aktuelt å overnatte på sykehuset etter operasjonen.
Før du reiser hjem får du muntlig og skriftlig informasjon. Du skal ikke være alene når du kommer hjem fram til morgenen etter operasjonen.
Syv til tolv dager etter operasjonen skal du fjerne stingene hos fastlegen din. Dersom det er brukt selvoppløselig tråd trenger du ikke fjerne stingene.
Smerter
I dagene etter operasjonen kan du kjenne ubehag (smerter, kvalme/oppkast) på grunn av rester av gassen som ble ført inn i bukhulen under operasjonen. Det er det er vanlig å føle seg oppblåst i magen, kjenne smerter i skuldrene og oppleve at det er tungt å trekke pusten den første tida. Plagene gir seg gradvis og blir helt borte etter tre til fem dager. Du får smertestillende etter behov på sykehuset og til første tiden hjemme, i tillegg til resept når du reiser hjem.
Sykemelding
Det er ikke skadelig med aktivitet etter operasjonen. Lytt til kroppen din og øk den fysiske aktiviteten etterhvert. Unngå tunge løft i to til fire uker.
Du blir vanligvis sykemeldt i en uke etter operasjon ved kikkhullskirurgi. Ved åpen operasjonsteknikk blir du sykemeldt to til tre uker. Trenger du forlengelse av sykemeldingen tar du kontakt med fastlegen din.
Kosthold og fordøyelse
Du kan spise vanlig mat etter å ha fjernet galleblæra. Unngå store og fettrike måltid de to første månedene. Det er ikke unormalt å bli litt treg i magen og ha luft i tarmene. Du kan hjelpe til med å regulere fordøyelsen ved å holde deg i aktivitet og få i deg rikelig med drikke og fiberrik mat.
Hygiene
Dersom du er operert med kikkhullskirurgi kan du dusje etter to dager. Dusj først og la såret lufttørke før du setter på ny steril bandasje. Hvis sårene er tørre etter fire dager er det ikke nødvendig å bruke bandasje.
Transport
Du kan ikke kjøre hjem selv etter operasjonen. Husk at du kan ha rett på tilrettelagt transport eller å få dekket reiseutgiftene dine. Les mer om pasientreiser på helsenorge.no
Oppfølging
Det er ingen rutinemessig kontroll hos kirurg eller hos fastlege etter operasjonen, men det blir gitt individuell oppfølging tilpasset ditt behov. Galleblæren som opereres ut sendes til histologisk undersøkelse.